Ta hand om taket

tak

Taket är oftast den mest slitstarka delen av ett hus. Det finns där för att stå emot kyla, vind, sol, regn och snö samtidigt som det kommer att utsättas för mekanisk påverkan. Om du ser till att vårda och ta hand om ditt tak på rätt så kommer det att kunna fylla sin funktion och hålla sig snyggt i många år framöver. Dock kan du komma att behöva byta taket eller renovera det om det är så att det är trasigt eller väldigt gammalt. Wesma Villarenovering AB™ är en rekommenderad takläggare i Stockholm, kostnadsfri rådgivning och jourtelefon 24/7. Dit kan du vända dig om du vill ha hjälp. Du kan läsa mer om dem i denna artikel.

Kontrollera och underhåll ditt tak

Oavsett vad det är för tak du har, så har det en svag punkt. Om du ser till att kontrollera och underhålla ditt tak regelbundet kan du förlänga dess livslängd avsevärt. Det är inte fel att göra det till en rutin att varje år se över och inspektera taket minst en gång per år. Det är bra tid att göra det på våren. Mycket kan du åtgärda på egen hand. Är det så att du närmar dig ett takbytte så är det bra att göra det i tid. Vänta inte för länge med att byta taket. kontrollera och underhålla ditt tak regelbundet kan du förlänga dess livslängd avsevärt.

Håll taket rent

Mycket av hur taket mår beror på hur du sköter om det. Att hålla taket rent är nästan A och O i att få ditt tak att hålla länge. Det är smart att använda sig av algtvätt, då det inte bara tar bort alger och mossa utan även impregnerar även taket.

Genom att besikta och rengöra taket minst en gång per år kan du upptäcka tidiga varningstecken till fukt och skador. Då kan du räkna med att ha ett välmående tak som håller länge.

Det är bra att med en vanlig kvast se till att ta bort löv och skräp som samlats på taket. Om sådana saker samlas på taket så kan det ge upphov till vattensamlingar och så småningom fukt och läckage. Därför är det viktigt att få bort dessa saker. Det så att regnvattnet kan rinna fritt. Spola av taket med vattenslang, använd lövblås eller sopa.

Alger och mossa är bra att ta bort från taket. Idag finns det flera olika sorters algmedel att välja mellan. Det finns att köpa i byggvarubutiker. Följ instruktionerna på flaskan eller fråga om råd i butiken. Vanligast är att man häller ut medlet, sopar och spolar av med en vattenslang.

Håll dig säker

Ska du vara uppe på taket är det bra att hålla dig säker. Du kan använda dig av en säkerhetslina och sele. Se till att du väljer en punkt att fästa i som är tillräckligt stark, till exempel skorstenen. Du bör också tänka på att även säkerhetsutrustningen kan behöva bytas ut efter några år. Om du känner dig osäker att klättra runt på taket på egen hand så finns det även här proffs att anlita så klart.

 

 

 

1 Aug 2019